ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ - ΚΑΡΥΣΤΟΣ     Hit Counter

BACK TO ROOM 1          BACK TO KARYSTOS
ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ  ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΑΡΗ  ΚΟΛΩΝΕΣ ΜΥΛΩΝ  ΚΟΛΩΝΕΣ ΑΕΤΟΥ  ΑΡΧΑΙΟΣ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ ;  ΑΡΧΑΙΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ "ΑΓΙΩΝ"  ΠΛΑΤΑΝΙΣΤΟΣ

     Δρακόσπιτα ονομάζονται μερικά ιδιόμορφα κτίσματα που βρίσκονται κυρίως στη Νότια Εύβοια. Ο αριθμός αυτών που έχουν μέχρι σήμερα ανακαλυφθεί είναι περίπου είκοσι με τριάντα κτίσματα. Από αυτά το σπουδαιότερο και ποιο εντυπωσιακό είναι αυτό που είναι κατασκευασμένο στη κορυφή του όρους Όχη πάνω από την Κάρυστο σε υψόμετρο περίπου 1400 μέτρα. Επίσης αρκετά εντυπωσιακά είναι και τα τρία δρακόσπιτα κοντά στα Στύρα που είναι γνωστά με το όνομα Πάλλη λάκα δραγκό. Από τα υπόλοιπα, μερικά είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και μερικά κατά τη γνώμη μου είναι κακές απομιμήσεις κυρίως εκείνου που είναι στη κορυφή της Όχης.
     Το σπουδαιότερο δρακόσπιτο είναι κατασκευασμένο στο μικρό πλάτωμα που δημιουργείται ανάμεσα στις δύο μύτες της δίδυμης κορυφής του βουνού. Έχει φτιαχτεί με μεγάλους ογκόλιθους που έχουν αποκοπεί από τον γύρο χώρο, έχουν πελεκηθεί και έχουν ταιριαχθεί ο ένας με τον άλλον με θαυμάσιο τρόπο και χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί κανενός είδους συνδετικό υλικό! Το πάχος των τοίχων του είναι περίπου 1,50 μέτρα. Οι εσωτερικές διαστάσεις του κτίσματος είναι σχεδόν 5Χ10 μέτρα. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στέγη των δρακόσπιτων. Είναι φτιαγμένη κατά το λεγόμενο ΕΚΦΟΡΙΚΟ σύστημα. 


Προστασία του τηλεφωνικού λογαριασμού από παγίδες στο internet με φίλτρο TL 001 GALAXY ! Προστατεύει από πονηρά site που φουσκώνουν το λογαριασμό του Ο.Τ.Ε.
Για αρχάριους και για έμπειρους χρήστες καθώς και για τα παιδιά που δεν μπορούν να φυλαχτούν !
Για να μην έρθει ποτέ αστρονομικός τηλεφωνικός λογαριασμός !

Οι πιο κάτω φωτογραφίες είναι από το δρακόσπιτο της Όχης
Draksp08.JPG (216274 bytes) Draksp10.JPG (194738 bytes) Draksp05.JPG (198305 bytes)
Draksp04.JPG (165654 bytes) Draksp03.JPG (138158 bytes) Draksp02.JPG (176805 bytes)
Draksp12.JPG (175939 bytes) Draksp13.JPG (152304 bytes) Draksp01.jpg (173805 bytes) Draksp07.JPG (191753 bytes) Draksp14.JPG (204002 bytes)
Draksp06.JPG (151642 bytes) Draksp09.jpg (177486 bytes) Draksp11.JPG (162228 bytes) Draksp15.JPG (191034 bytes)
ΠΑΤΩΝΤΑΣ  ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΥΤΗ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΛΥΣΗ.
ΜΕΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΕ ΕΔΩ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ BACK (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ) ΤΟΥ BROWSER ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ.

ΧΑΜΗΛΗΣ ΤΙΜΗΣ ΑΣΥΡΜΑΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΔΕΙΑ !
ΓΙΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΔΩΡΕΑΝ !
ΣΤΙΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ - ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ - ΣΤΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ - ΜΕ ΤΗ ΒΑΡΚΑ - ΣΤΑ ΣΠΟΡ
ΑΠΟ ΟΧΗΜΑ ΣΕ ΟΧΗΜΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ - ΑΠΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ - ΓΙΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΓΙΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ - ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ - ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΣ ΟΔΗΓΩΝ - ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΣΑΣ ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ - ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΝΕΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ    Κ.Λ.Π.  Κ.Λ.Π.

     Για την κατασκευή στέγης με το εκφορικό σύστημα χρειάζεται καλός υπολογισμός και πολύ μεγάλη δεξιοτεχνία. Επάνω στον φαρδύ τοίχο του δρακόσπιτου τοποθετείται μία μεγάλη πλάκα που εξέχει λίγο προς το εσωτερικό του δωματίου. Επάνω στην πρώτη πλάκα τοποθετείται μια δεύτερη που εξέχει προς το εσωτερικό ακόμη περισσότερο. Επάνω στη δεύτερη μια τρίτη που και αυτή εξέχει από την κάτω της περισσότερο και αυτό συνεχίζεται μέχρι που οι τελευταίες πλάκες συναντήσουν τις αντίστοιχες του απέναντι τοίχου. Φαίνεται εύκολο αλλά δεν είναι. Αν δεν υπολογιστούν καλά τα βάρη των πλακών, το κέντρο βάρους της κατασκευής θα βρεθεί εκτός της βάσης στήριξης (που στη περίπτωση μας είναι ο τοίχος του δωματίου) και η σκεπή θα καταρρεύσει! Για να αποφύγουν την κατάρρευση οι κατασκευαστές των δρακόσπιτων χρησιμοποιούν και μεγάλους ογκόλιθους σαν αντίβαρα πάνω από τις πλάκες στο τμήμα τους που είναι πάνω από τους τοίχους. Τα αντίβαρα αυτά φαίνονται πολύ καλά και στις φωτογραφίες από το εξωτερικό μέρος της σκεπής του δρακόσπιτου της Όχης. Οι πλάκες, τα αντίβαρα και οι περισσότεροι ογκόλιθοι της κατασκευής είναι πολύ μεγάλων διαστάσεων. Μερικά από τα υλικά αυτά ζυγίζουν πολλούς τόνους και η όλη κατασκευή άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί ΚΥΚΛΩΠΕΙΑ ! Η πλάκα πάνω από την είσοδο έχει διαστάσεις 4 Χ 2 Χ 0,30 μέτρα! 
     Το 1959 ο Καθηγητής της αρχιτεκτονικής σχολής της Θεσσαλονίκης Νικ. Μουτσόπουλος έκανε πολυήμερη έρευνα και ανασκαφές στα δρακόσπιτα της νότιας Εύβοιας. Σε αυτό της Όχης βρήκε αγγεία, όστρακα και άλλα αντικείμενα που σήμερα είναι στο αρχαιολογικό μουσείο της Καρύστου. Σε ένα όστρακο υπάρχει χαραγμένο και κάποιο είδος άγνωστης γραφής! Τελικά ο Καθηγητής είναι της γνώμης ότι πρόκειται περί δρυοπικού ναού που έχει χτιστεί πριν από το 700 π.χ.  Άλλοι αρχαιολόγοι και ερευνητές, Έλληνες και ξένοι υποστηρίζουν ότι έχει κατασκευαστεί πριν από τον Τρωϊκό πόλεμο. Κάποιος ξένος έχει εκφράσει την άποψη ότι ίσως είναι το ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΧΤΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ! Δική μας εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για πανάρχαιο κτίσμα και μάλιστα ημιτελές! Αυτοί που ξεκίνησαν την κατασκευή προχώρησαν αρκετά στον εσωτερικό χώρο αλλά εξωτερικά για κάποιον άγνωστο λόγο το έργο σταμάτησε! Το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλες μεγαλιθικές κατασκευές σε όλη τη γη! Το ημιτελές δρακόσπιτο χρησιμοποιήθηκε κατόπιν κατά το πέρασμα των αιώνων για διάφορους σκοπούς από άλλους οι οποίοι όμως δεν μπορούσαν να το βελτιώσουν ή να το προχωρήσουν γιατί ήταν απλοί άνθρωποι!    
     Εμείς έχουμε ανεβεί πολλές φορές στη κορφή της Όχης (ίσως περισσότερες από κάθε άλλον εκτός από τους βοσκούς που έχουν ζώα στο βουνό) και έχουμε μείνει αρκετές ώρες κάθε φορά ερευνώντας, φωτογραφίζοντας και παρατηρώντας το δρακόσπιτο και τον γύρο χώρο. Έχουμε ανακαλύψει και άλλα άγνωστα αλλά πολύ ενδιαφέροντα στην περιοχή της Καρύστου.       

  ( ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ )       Σας συστήνουμε επίσης και το βιβλίο "Ας γνωρίσουμε την Κάρυστο" του Σταμάτη Παπαμιχαήλ. Τηλεφωνήστε στη Κα Πόπη στα τηλέφωνα 2224 26200 ή 2224 25700 ή 2224 29010 αν μπορεί να σας το στείλει και ταχυδρομικώς.

      Σε λίγες μέρες πολύ περισσότερα για την περιοχή της Καρύστου που η ιστορία της χάνεται μέσα στην υποτιθέμενη μυθολογία. Θα διαπιστώσετε και 'σείς ότι μάλλον κάποια πολύ σοβαρά γεγονότα έχουν πράγματι συμβεί κατά την αυγή της εμφάνισης του ανθρώπου στον πλανήτη Γη, στα οποία εμπλέκεται και αυτή η περιοχή της Ελλάδας!  Επίσης θα συμπεριλάβουμε και πολλές φωτογραφίες καλής ποιότητας  που εμείς οι ίδιοι έχουμε πάρει κατά την διάρκεια πολλών επισκέψεων στα μέρη με ενδιαφέρον!

ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ  ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΑΡΗ  ΚΟΛΩΝΕΣ ΜΥΛΩΝ  ΚΟΛΩΝΕΣ ΑΕΤΟΥ  ΑΡΧΑΙΟΣ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ ;  ΑΡΧΑΙΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ "ΑΓΙΩΝ"  ΠΛΑΤΑΝΙΣΤΟΣ
BACK TO ROOM 1          BACK TO KARYSTOS